Er staat een bord van de FNV voor een betere arbeidsvoorwaarden.
ANP / HollandseHoogte / NieuwsFoto.nl / Laurens Niezen
Foto: ANP
Het aantal boekingen voor zomervakanties blijft dit jaar achter bij vorig jaar, wat te wijten is aan de hogere prijzen en onrust in de wereld. Nederlanders hebben hun vakanties voor deze zomer bovendien pas relatief laat geboekt.
Dat stelt directeur Frank Radstake van reisbrancheorganisatie ANVR, op basis van wat hij hoort van reisorganisaties.
‘Inflatie heeft gevolgen gehad’
De ontwikkelingen hebben deels te maken met het prijsniveau, stelt Radstake. De prijzen stegen de afgelopen jaren rap. „De inflatie heeft ook gevolgen gehad voor de kosten van vakanties”, legt hij uit. Nederlanders zijn volgens hem toch al prijsbewust bij het boeken, en zijn door de hogere prijzen daarom langzamer geweest met het vastleggen van een zomervakantie.
Ook de geopolitieke onzekerheid in de wereld heeft de boekingen geremd, denkt de ANVR-directeur. „Dat zie je altijd. Als er onzekerheid is rondom reizen, is de Nederlander terughoudend met boeken.”
Reizen naar Azië populair
Eerder werd al bekend dat veel minder Nederlanders naar de Verenigde Staten reizen. Redenen die genoemd worden om Amerika te mijden zijn onder meer geopolitieke spanningen, zorgen over veiligheid en strengere grenscontroles, die sinds het aantreden van president Donald Trump gelden.
Bestemmingen in Azië zijn juist meer geliefd. Landen als China, Indonesië en Japan zijn volgens de ANVR-directeur erg in trek. „Mensen die ver op vakantie willen, kiezen er minder voor om naar Noord-Amerika te gaan en meer naar Azië.”
Het merendeel van de Nederlandse vakantiegangers blijft in Europa. Ongeveer 85 procent van de mensen boekt daarbinnen een vakantie, aldus de ANVR. Scandinavië is al langere tijd een opkomende vakantiebestemming, maar in absolute aantallen reizen de meeste Nederlanders nog steeds naar Middellandse Zee-bestemmingen als Spanje of Griekenland.
Vaker lastminute een vakantie
Mensen boeken dit jaar wel vaker lastminute een vakantie, merken verschillende reisbureaus. Sunweb laat weten dat de lastminuteboekingen aantrekken. Het reisbureau ziet op het moment een stijging van 11,5 procent van het aantal boekingen in vergelijking met vorige week. Riksja Travel ziet het aantal lastminuteboekingen dit jaar met een vijfde toenemen ten opzichte van vorig jaar.
TUI merkt dat de vraag naar lastminutereizen deze zomer „aarzelend op gang kwam”, maar inmiddels fors aantrekt. „De afgelopen vier weken is de vraag naar last minutes gestegen en behoorlijk hoger in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar”, meldt een woordvoerster.
Opgebiecht: ‘Ik draag soms kleding met het kaartje er nog aan en stuur het daarna terug’
Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Ik verdien ruim 9000 euro netto per maand’
Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.