Nieuws

Ritje door wasstraat resulteert regelmatig in autoschade

Als je je auto door de wasstraat haalt, hoop je dat ‘ie er daarna nóg mooier uitkomt. Maar dat blijkt lang niet altijd het geval te zijn. Sterker nog: bij veel mensen gebeurt juist het tegenovergestelde. Bijna 20 procent van de automobilisten verlaat de wasstraat met autoschade, zo blijkt uit onderzoek van Autoverzekering.nl.

Bijna 1 op de 5 ondervraagden (19,3 procent) gaf aan dat hun voertuig weleens beschadigd is geraakt in de wasstraat. Lakschade of krassen blijken hierbij het meest voor te komen (9,6 procent), gevolgd door schade aan spiegels of ruitenwissers (5,4 procent). Andere vormen van schade die zijn gemeld, waren verloren antennes of accessoires (4,6 procent) en losgeraakte nummerplaten (2,2 procent). Daarnaast noemt 2,7 procent andere schadegevallen.

Verbod op auto wassen

Hoewel het wassen van de auto met de hand een stuk goedkoper is, speelt gemak, snelheid en een voordelig abonnement bij veel automobilisten een rol in het kiezen voor een wasstraat. Daarnaast is het tegenwoordig in sommige gemeentes verboden om je auto op de straat wassen. Je auto door de wasstraat halen is ook nog eens beter voor het milieu. Reinigingsmiddelen die worden gebruikt in de wasstraat, komen namelijk niet in het riool terecht, omdat het water wordt gefilterd. Ook kunnen de moderne installaties het water hergebruiken, vaak wel tot 90 procent.

Wasstraat veroorzaakt regelmatig autoschade

De wasstraten blijken echter niet alleen maar voordelen te hebben. Want hoewel de techniek en borstels de afgelopen jaren zijn verbeterd, zijn toch niet alle voertuigen bestand tegen de mechanische onderdelen van een geautomatiseerd wasproces, vooral als onderdelen al wat los zitten of slijtage vertonen. Het kan dus zomaar gebeuren dat je auto met de nodige schade uit een wasstraat komt. In zo’n geval moet je (bijna) altijd zelf opdraaien voor de kosten. De wasstraat is zelden aansprakelijk voor de schade, tenzij je duidelijk kunt aantonen dat er iets mis is gegaan.

Wie is er aansprakelijk?

Als er bijvoorbeeld een borstel is losgeraakt die een kras heeft veroorzaakt op je auto én je hebt hier bewijs van in de vorm van een foto of video, dan kun je de wasstraat aansprakelijk stellen. Maar als je auto uit de wasstraat komt met een kras die er eerder niet op zat en je hebt geen idee wat de kras heeft veroorzaakt, wordt het lastig. Onjuiste of ontbrekende instructies kunnen er ook voor zorgen dat de wasstraat aansprakelijk is.

Je moet echter wel altijd zelf kunnen bewijzen dat de schade direct door de wasstraat komt. Kun je dat niet, dan zal je je eigen verzekering moeten raadplegen. Ben je allrisk verzekerd, dan kun je schade zoals krassen laten vergoeden. Toch is dit niet altijd verstandig, zo waarschuwt Jerry Poel, expert bij Autoverzekering.nl.

Schade claimen is niet altijd verstandig

„Het klinkt logisch om schade te claimen, maar bij kleine schades zoals een kras is dat vaak niet verstandig. Je raakt schadevrije jaren kwijt, hebt mogelijk een eigen risico en betaalt daarmee jarenlang een hogere premie. Voorkom liever de schade: een goede voorbereiding, zoals het inklappen van spiegels of verwijderen van losse accessoires, kan veel ellende voorkomen.”

Zoveel erfbelasting betaal je met de huidige regeling

Massaclaim indienen? Doe het niet bij deze website, zo waarschuwt de Consumentenbond

Man die verdacht wordt van femicide in Gouda, werd eerder al veroordeeld voor poging tot moord op andere ex-vriendin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties

What's your reaction?

Leave A Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts